Syöpään sairastuneen psykososiaalisen tuen merkitys kokonaisvaltaisessa hoidossa
FICAN East järjesti 5.11.2024 yhteistyössä Pohjois-Savon syöpäyhdistyksen ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen kanssa Syöpään sairastuneen psykososiaalinen tuki osana hoitopolkua, osa 2: Palvelut ja toimijat -koulutuspäivän Itäisen yhteistyöalueen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille sekä kolmannen sektorin järjestöjen ammattilaisille. Koulutukseen osallistui paikan päällä ja etänä yhteensä 46 ammattilaista.
Koulutuspäivän tavoitteena oli vahvistaa psykososiaalisen tuen osaamista eri ammattialojen kesken syöpään sairastuneen hoitopolulla sekä lisätä ja selkeyttää sosiaali- ja terveysalan ja järjestöjen ammattilaisten keskinäistä yhteistyötä. Psykososiaalisen tuen tarkoituksena on tukea syöpään sairastunutta ja hänen läheisiään sairauden kaikissa vaiheissa ja auttaa heitä sopeutumaan sairauden mukanaan tuomiin elämänmuutoksiin. Lisäksi tuen tarkoituksena on edistää sairastuneen työ- ja toimintakykyä sekä kuntoutumista.
Koulutuspäivän ohjelma oli monipuolinen ja aiheista käytiin aktiivista vuoropuhelua. Esityksissä korostui psykososiaalisen tuen merkitys syöpään sairastuneen kokonaisvaltaisessa hoidossa. Kliinisesti erikoistunut sairaanhoitaja Anu Tiusanen kertoi perheen tukemisesta vakavan sairauden kohdatessa ja sairaalapastori Risto Tabell syöpään sairastuneen kohtaamisesta sairaalapastorin näkökulmasta. Seksuaaliterapeutti Leena Piironen esityksessä käsiteltiin syöpää ja seksuaalisuutta. Leena toi esille, miksi ammattilaisten on tärkeää ottaa seksuaalisuus puheeksi sairastuneen kanssa sekä antoi koulutukseen osallistujille hyviä vinkkejä seksuaalisuuden puheeksi ottamiseen syöpään sairastuneen kanssa.
Terveysosaston johtaja Marika Skyttä Suomen Syöpäyhdistyksestä toi omassa esityksessään esille syöpään sairastuneen yksilölliset tarpeet ja voimavarat sekä yksilöllisen tuen tarpeen, ja miten voisimme paremmin tunnistaa ne sairastuneet, jotka tarvitsevat eniten tukea. Kokemusasiantuntija toi päivään arvokkaan puheenvuoron psykososiaalisen tuen merkityksestä sairastuneen hoitopolulla. Lisäksi kuultiin Pohjois-Savon syöpäyhdistyksen tarjoamista monipuolisista psykososiaalisen tuen palveluista ja tärkeästä vertaistukitoiminnasta, jota syöpään sairastuneille on tarjolla.
Päivän päätteeksi johtaja ylihoitaja Minna Mykkänen kertoi Itäisen yhteistyöalueen hoitotyön yhteistyöohjelmasta, jonka tarkoituksena on mm. alueellisen yhteistyön ja verkostoitumisen edistäminen. Yhteistyöohjelma sisältää kuusi keskeistä kokonaisuutta, jotka ovat hoitotyön laatu ja kansallinen yhteistyö, henkilökunnan veto- ja pitovoiman edistäminen, hoitotyön osaamisen ja opiskelijaohjauksen kehittäminen, hoitotyön tutkimus sekä hoitotyön johtaminen.
Koulutuspäivä tarjosi monipuolisia näkökulmia syöpään sairastuneen psykososiaalisen tuen vahvistamiseksi sairastuneen hoitopolulla huomioiden sairastuneen yksilölliset tarpeet ja voimavarat. Osallistujat saivat työkaluja mm. sairastuneen kohtaamiseen, puheeksi ottamiseen ja tukemiseen.
Lämmin kiitos kaikille koulutukseen osallistujille!